Projectes interdisciplinaris
Projectes interdisciplinaris
Les escoles maristes impulsem la realització de projectes interdisciplinaris. Cada projecte és un treball que parteix d’un context i que requereix l'aplicació de coneixements de diverses àrees. La seva metodologia facilita l’adquisició de competències bàsiques donat que prioritza la construcció del propi coneixement, incentiva processos d’investigació, potència el treball cooperatiu i facilita la comunicació i el diàleg.
Per què un treball per projectes interdisciplinaris?
El treball per projectes és una metodologia que ajuda als nens i les nenes a pensar per ells mateixos, a investigar, a aprendre dels seus errors i dels seus encerts i d'aquesta manera també a aprendre a ser crítics.
Com a maristes volem atendre a la diversitat donant l'oportunitat als infants d'escollir què volen treballar i què els interessa i això fa que tot el que aprenen tingui un significat per a ells. A més a més també s'aconsegueix que hi hagi una gran motivació davant de cada aprenentatge.
Des de quan està en marxa?
El projectes interdisciplinaris han estat presents en les nostres escoles ja fa anys. S’inicien formalment al curs escolar 2007-08 seguint el decret d’ordenació d’ensenyaments d’educació primària. Des d’aleshores cada any es realitzen els projectes a cada curs de Primària. En un principi el departament d’ensenyament demana dur a terme un projecte per cada cicle, però en el darrer decret estableix com a mínim un projecte interdisciplinari per curs.
Com s’està treballant?
Cada centre elabora el seus projectes i es descriuen en un document on s’explica breument cada projecte: objectius, durada, etapa on es realitza, explicació del projecte, àrees implicades ... Amb tots ells s’elabora un catàleg. El catàleg de projectes és compartit per tots els col·legis per tal de poder enriquir-nos del treball en xarxa.
Continguts principals de la proposta
A cada curs de l’etapa primària es desenvolupa un projecte interdisciplinari que contempla els següents aspectes:
1. Rigor acadèmic
En la seva essència, el projecte es centra en afavorir en els alumnes el desenvolupament de les competències bàsiques i habilitats cognitives complexes, a partir de la mobilització dels continguts, procediments, conductes i valors clau seleccionats del currículum de les matèries.
2. Interdisciplinarietat
El projecte permet als alumnes assolir i aplicar coneixements, habilitats i valors de forma integrada, relacionant els diferents continguts i àrees del coneixement.
3. Autenticitat
La proposta, problema o situació d’aprenentatge plantejada implica als alumnes en la resolució d’un problema quotidià o situació coneguda, propera i real (p.e: problemes de la comunitat o del lloc de treball).
4. Aplicació dels aprenentatges
S’orienta als alumnes cap al desenvolupament de les competències professionals que demanen actualment les empreses i les organitzacions (p.e: treball en equip, resolució de problemes, parlar en públic, etc.). S’afavoreix l’autonomia personal: desenvolupament d’habilitats d'organització, d’autogestió, metacognició, etc.
5. Motivació i participació
L’alumnat es mostra motivat al implicar-se en la elecció del tema d’estudi i veu acomplerts els seus desitjos al formar-se en els aspectes que l’interessen. Participa en la tria d’activitats, productes a realitzar, sistemes d’organització i d’avaluació, defensant amb arguments el seu punt de vista.
6. Exploració activa
S’estimula l’aprenentatge més enllà de l’aula, amb propostes que permeten als alumnes utilitzar mètodes d'investigació d’una o diverses matèries (p.e: treball de camp, exploració sobre el terreny, cercar evidències, fer pràctiques, etc.)
7. Treball cooperatiu
El projecte té una estructura cooperativa. Es procura la interdependència i la responsabilitat individual dins del projecte. Es proporcionen rols als alumnes.
8. Producte final
El projecte es materialitza amb algun tipus de producció per part dels alumnes (una construcció, una exposició, un cartell, una sortida, un bloc, etc.) i es documenta amb algun informe on s’explica el procés que s’ha seguit en la seva realització. Els alumnes creen o produeixen alguna cosa que té valor personal i/o és socialment rellevant, més enllà de l'àmbit escolar.
9. Connexió amb el món dels adults
El projecte connecta als alumnes amb experts, mentors o persones amb experiència sobre el tema de la comunitat en general. S’implica als adults experts en el disseny i avaluació dels projectes dels alumnes.
10. Sistema d’avaluació
El projecte estableix regularment fites i punts de control perquè els alumnes reflexionin, individual i col·lectivament, sobre el desenvolupament del projecte i el seu aprenentatge i comuniquin el que estan aprenent a través d'exposicions i esdeveniments formals.