Back to top

Escoles on tota la comunitat aprèn

Escoles on tota la comunitat aprèn

El projecte Maristes Xarxa Innovació ens ha de dur a ser una xarxa intel·ligent d’innovació on tota la comunitat faci central l’aprenentatge en totes les seves dimensions: ser, conèixer, conviure i fer. Hem de ser capaços de fer nostres uns hàbits d’innovació a nivell personal i col·lectiu per aconseguir una dinàmica sostenible d’innovació, pròpia d’una comunitat que aprèn. Així ho expressa un dels 10 trets de la xarxa d’escoles que volem:

“Escoles on tots sentim que aprenem i aportem, a través de la interacció amb els altres, enriquint-nos mútuament. Compartim el coneixement fomentant la participació, la col·laboració i l’intercanvi d’experiències. Restem oberts a l’entorn, hi interactuem col·laborant i enriquint-nos amb el diàleg. Potenciem la relació amb els exalumnes, les famílies i entitats per establir-hi vincles d’aprenentatge. Possibilitem que el treball a l’escola sigui una experiència en contacte amb la realitat, aprofitant les oportunitats d’aprenentatge multidireccional que aquesta realitat ofereix.”

Per aconseguir-ho, aquest any s’han engegat moltes propostes adreçades tant a alumnes com a educadors, famílies i experts de l’àmbit educatiu. Aquí en teniu una mostra:

Per primer any, l’escola Maristes Sants-Les Corts va celebrar el Talent Hub, una proposta per donar conèixer la realitat del mercat laboral i orientar professionalment els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat. En aquest cas, més d’una quarantena de pares, mares i exalumnes de diversos àmbits (periodisme, sanitat, empresa, enginyeria, disseny, emprenedoria...) van ser els encarregats d’informar i assessorar els alumnes per ajudar-los en la seva tria d’estudis.

La sisena edició de les Jornades Pedagògiques de Lleida es va centrar en la neuroeducació i va oferir intervencions d’experts en educació com Federico Malpica, que ens va convidar a fer comunitat i a ser comunitat, ja que, segons ell, és l’única manera de fer possible el canvi. També es va fer èmfasi en la importància de reflectir el món que volem amb el treball a l’aula; el canvi per fer possible estructures que facilitin la inclusió, i la previsió dels centres de crear espais creatius on l’alumnat pugui expressar-se.

Sota el lema “Artàstic!”, es van celebrar les III Jornades Valldemia Innova amb l’art i totes les seves disciplines com a eix vertebrador. Dues ponències d’experts de renom dins l’àmbit educatiu i cinc tallers per tractar diverses temàtiques relacionades amb l’educació i l’art van ocupar les jornades del 10 i 11 de maig. Una oferta variada que va engrescar tots els assistents, entre d’altres, pares, mares i professionals del món de l’educació.

L’escola Maristes Sant Pere Chanel, de Malgrat de Mar, va ser l’amfitriona de la primera Jornada Matemàtica Marista, la Marismàtica, que va aplegar alumnes de les deu escoles maristes de Catalunya. Un total de 120 participants d’entre 5è de Primària i 4t d’ESO, mestres, professors i familiars. Esforç, superació i reptes que es van veure materialitzats en forma de problemes de càlcul i una gimcana matemàtica per equips.

Aquest any quatre escoles maristes han dut la proposta Pangea de l’ONGD SED a les seves aules: Anna Ravell, Sants-Les Corts, Rubí i Lleida. Es tracta d’una proposta de servei comunitari basat en la metodologia d’Aprenentatge per Servei (APS) que incorpora la perspectiva de l’Educació per a la Justícia Global, la qual es divideix en sis eixos temàtics (gènere; cultura de pau; drets humans, ciutadania i governança; sostenibilitat econòmica i social; medi ambient, i interculturalitat). Cada escola, a partir de problemes com la violència a les xarxes socials o la LGTBI-fòbia, ha tractat l’eix de Pangea que volien treballar per tal de buscar-hi solució a través del servei d’APS.

  • Tarda de les matemàtiques, Maristes Anna Ravell, Barcelona

El 13 de març l’escola Maristes Anna Ravell va organitzar una tarda de matemàtiques a la plaça del sortidor del Poblesec amb la col·laboració de diverses etapes del centre. Els alumnes de cicle mitjà de Primària van poder gaudir de sis tallers matemàtics preparats pel departament de matemàtiques d’ESO i Batxillerat i dinamitzats pels alumnes del Batxillerat científic i tecnològic.

El passat dissabte 9 de març Maristes Sant Pere Chanel va fer el Dissabte Pedagògic, una matinal on les famílies d’Infantil i Primària del centre van poder venir a fer un tast de diferents propostes actives. Es van fer activitats de llengües estrangeres, balls, jocs, tallers, interioritat, entre altres propostes. L’activitat estrella va ser la gamificació d’una unitat didàctica en forma d'un Escape Room en el qual van participar alumnat i famílies.

Talent Hub, Maristes Sant-Les Corts
VI Jornades Pedagògiques, Maristes Montserrat
Marismàtica, Malgrat de Mar
Comparteix la notícia

© 2016 Maristes L'Hermitage

Baked by Digital Bakers