Els reptes MXI del curs que comença. Jornada pedagògica local: cap a la FITA-III!
Els reptes MXI del curs que comença. Jornada pedagògica local: cap a la FITA-III!
Maristes Xarxa Innovació continua avançant. Durant els dies previs a l’inici de curs, els equips educatius de totes les escoles maristes han conegut la FITA-III del viatge que va començar ara fa tres anys i l’han assumida amb ganes. La nova fita MXI consisteix a seguir concretant la visió del nou model pedagògic de cada escola, a fer noves passes en la transformació de les escoles en ecosistemes d’aprenentatge i a potenciar el lideratge per a l’aprenentatge.
Pel que fa al model pedagògic, en el marc de la jornada pedagògica local que cada escola ha dut a terme els primers dies de setembre, els equips han començat a posar en comú propostes per a seguir innovant les opcions pedagògiques: interaccions, agrupaments, atenció a la diversitat, avaluació, temps d’aprenentatge... Ho han treballat amb la metodologia del Manual Thinking. Aquest treball inicial es continuació del que es va fer al curs anterior amb les metodologies i encara tindrà la seva continuïtat al curs següent, 2020-2021.
Alhora que es va dibuixant la visió concreta de cada centre, els educadors i educadores ja van aplicant novetats en la seva tasca educativa, de manera que es va contrastant el que es dibuixa a la visió amb el que l’experiència va ensenyant.
Per seguir la transformació de les escoles en ecosistemes d’aprenentatge, s’impulsaran les connexions entre les escoles de la xarxa, es proposarà la creació de comunitats de pràctica i aprofundirem en el que anomenem 'Maristes 360': el nostre model educatiu tradicional que vol millorar la integració de l’aprenentatge que es dona en el temps curricular, el món de les activitats extraescolars i l’educació en el lleure, posant al centre l’alumne i la personalització del seu aprenentatge.
El lideratge per a l’aprenentatge és la tercera gran peça del projecte MXI. Es tracta d’innovar en la creació de nous mecanismes que garanteixin la coherència del projecte educatiu de centre; de potenciar la xarxa i la capacitat de compartir amb agilitat el coneixement que es genera; d’acompanyar el procés de canvi que estem vivint amb la consolidació de l’equip de facilitadors del canvi.