Com responem al confinament des del lleure educatiu: les respostes, al tercer webinar marista
Com responem al confinament des del lleure educatiu: les respostes, al tercer webinar marista
"Agraïment, infants i joves, famílies, acompanyament emocional, presència, emoció, creativitat, incertesa, reinventar-nos...".
Són les paraules que més s'han repetit en el tercer webinar marista que ha tingut lloc el dimecres 13 de maig, "Com responem al confinament des del lleure educatiu". Ha estat una trobada d'una hora, en la qual han participat dues monitores i un monitor d'agrupaments i associacions del lleure educatiu marista: Helena Fajula (AE Albada, de Rubí), Carla Pascual (AE La Soca, de Mataró) i Pol Balaguer (Ajmacor de Sants-Les Corts -Barcelona-), amb Dani Farràs, de l'Equip de Missió de la Fundació Champagnat, que ha actuat de moderador.
Tots tres han coincidit a dir que els movimens han respost al confinament de manera molt activa, "molt més del que les famílies s'esperaven, i ens ho han agraït molt", segons paraules d'Helena Fajula", "i nosaltres només tenim paraules d'agraïment cap a elles". Aquesta activitat contínua passa per reptes, activitats i propostes de jocs per als més petits, i per un acompanyament emocional més constant per als nois i noies que són a les branques de més grans.
És que els moviments, amb paraules de tots tres, són espais on es continua l'educació que els nens reben a l'escola, i es fa d'una manera diferent, a través del joc i de la natura. Una educació, basada en la presència i en el contacte físic, que ha calgut reinterpretar. Segons Pol Balaguer, "hem intentat fer-ho tot amb passió, amb ganes. Volem fer coses que la situació actual no ens permet, però no defallim. Ens hem adonat que abans les xarxes tenien un sentit anecdòtic i ara tenen un paper capital".
Tot i els esforços, evidentment, el ritme no pot ser el mateix. Però sí que és cert que aquesta nova situació permet escenaris en què els monitors i monitores poden copsar com estan els nois i noies. Carla Pascual diu que a través dels moments de trobada, on tots es poden expressar i es fa acompanyament emocional, "podem conèixer la realitat de cadascú. Ens adonem que els petits estan avorrits i necessiten sortir i començar a activar-se. I amb els grans... es nota que ja poden sortir a estones."
Els tres han reconegut que troben a faltar l'activitat habitual, una activitat que pot incidir molt més en el treball de determinats valors que ja es treballen a l'escola. Amb paraules de l'Helena, "en valors i en educació emocional. Treballar en grup, l'empatia, el servei i el compromís. Una visió crítica cap a la societat i cap als problemes que ens envolten. Ser membres actius de la societat".
Evidentment, s'ha posat sobre la taula què passarà amb els campaments d'estiu i han reconegut que encara ningú no pot saber com es resoldrà l'activitat més esperada de l'any. Mentre que el Pol veu "bastant inviable que hi hagi campaments perquè nosaltres vivim molt de la presència, el contacte... i s'ha de ser realista", la Carla reconeix que a La Soca continuen treballant en la preparació de les rutes "l'objectiu també és l'aprenentatge que adquireixen mentre estan preparant una activitat." L'Helena, per la seva part, té clar que "ja ens hem fet a la idea que les activitats d'estiu no podran ser com nosaltres les entenem". Realment, un futur incert a curt i a mig termini. En aquest sentit, Dani Farràs ha recordat que els Maristes estem participant de l'equip consultor que ha activat la Generalitat per decidir com s'ha de plantejar l'estiu i ha reconegut que "ens agradaria que el resultat fos que puguem fer-ho però sembla que serà molt difícil". Sigui com sigui, i amb paraules el Pol, "els pares pregunten per les activitat d'estiu però són cautelosos i no pressionen".
Els moviments maristes mouen més de 2.000 persones, entre voluntaris i infants i joves que hi participen. I l'educació en el lleure és un dels eixos destacats del projecte educatiu marista, que creu fermament que l'educació va molt més enllà de les aules (Maristes 360). Dani Farràs ha acabat agraint la presència dels participants i recordant que els moviments contribueixen a un model de xarxa que posa en relació professionals i voluntariat, entorns escolars amb entorns socials, i, en definitiva, una xarxa que està intentant compartir la missió d'acompanyar infants i joves també en la promoció dels seus drets. En aquest sentit, i acabem amb paraules del Pol, "ens seguirem reinventant. El motor que ens omple són els nens, ho fem de forma voluntària i ho fem perquè ens agrada. Els nens continuaran sent-hi i nosaltres també".