"Com puc acompanyar des de casa?" Arrenquen els webinars maristes!
"Com puc acompanyar des de casa?" Arrenquen els webinars maristes!
"El confinament ha servit per donar sentit a la feina que estem fent els educadors i educadores, que de vegades es perd amb la burocràcia, l'estima cap als alumnes, el sentit d'equip; tots tenim el mateix objectiu i no estem sols."
Són paraules de Marta Mas, pedagoga i orientadora del col·legi Maristes Valldemia, de Mataró que, juntament amb Alba Calvo, educadora i psicòloga del Centre Obert Rialles, a Santa Coloma de Gramenet, han estat les ponents del primer webinar marista, "Com podem acompanyar des de casa?", que ha tingut lloc el dimecres 29 d'abril, amb la connexió en directe de 110 persones, organitzat per l'Equip d'Educació de Maristes Catalunya.
El webinar ha començat amb una reflexió sobre el moment actual, en què tant Marta Mas com Alba Calvo ha coincidit a dir que l'acompanyament és una prioritat. Per Marta Mas, aquesta prioritat a l'escola es concreta contactant amb els alumnes, fent-ne seguiment i coordinant-se amb els equips: "Acompanyem alumnes i famílies, volem que estiguin bé. I fem feed-back amb trucades virtuals i amb tots els mitjans que tenim a l'abast. En aquesta fase tenim un grau de responsabilitat més gran. I ja sabem cap on anem".
L'acompanyament a les obres socials no és fàcil. S'hi atenen famílies vulnerables que sovint viuen situacions precàries. Alba Calvo diu que aquesta realitat s'ha d'abordar amb serenitat i calma: "no hem arribat a totes les families i això ens genera frustració. I això que fem servir telèfons personals, grups de whatsapp... L'accés als mitjans tecnològics de la majoria de les nostres famílies és limitat. I aleshores les relacions són molt més individuals, el treball en grup és molt difícil, encara que amb els nois més grans mirem de mantenir-les".
Per Marta Mas també és important mantenir les relacions de grup, "les tutories grupals ens ajuden a mantenir viu el sentit de pertinença". Cuidar els infants i joves i cuidar-se els grans. Les dues ponents han coincidit a dir que cal donar-nos temps per pensar, per reflexionar i, sobretot, per cuidar-nos els uns als altres. Marta Calvo: "Ens cuidem i ens estimem més. El dia que em toca anar a Rialles em sento feliç. Tenim moltes ganes d'estar junts i de tornar a una certa normalitat".
Les dues educadores estan convençudes que cal començar a preparar les trobades després del confinament, perquè les realitats que han viscut alguns nens i joves són dures i cal preveure molt bé com serà la retrobada. Segons Marta Mas, "a la realitat de les nostres escoles, hi ha alumnes que han patit molt i aquest retrobament serà difícil. Per a altres, serà un dol. Han estat 24 hores amb la família. El fet de tornar a l'escola i que els pares tornin a treballar voldrà dir que aquesta relació tan intensa i aquesta convivència s'acabaran".
Tant Marta Mas com Alba Calvo veuen aspectes positius en tot aquest procés: establiment de vincles molt forts, temps per reflexionar, dedicar-nos més espai, compartir els neguits que estem tenint i mostrar comprensió cap als altres.
Els webinars maristes són iniciatives organitzades per als educadors i educadors de les escoles i les obres socials maristes per afavorir que professionals de diferents àmbits puguin conèixer més a fons l'acció educativa que els Maristes aportem a la societat. Amb tres objectius: sentir-nos comunitat marista, compartir l'experiència i l'expertesa, i assajar noves maneres de comunicar-nos. Dimecres dia 6, el proper: "Connexions neuronals i aprenentatge".