"Aprendre a través del joc i l'experimentació és molt més ric i és de per vida": segon webinar marista amb els Neurodinàmics!
"Aprendre a través del joc i l'experimentació és molt més ric i és de per vida": segon webinar marista amb els Neurodinàmics!
Un bon dia, un grup de mestres del col·legi Maristes Igualada, arran de formar-se en neuroeducació a la Universitat de Manresa, s'engresquen i decideixen constituir-se en el grup Neurodinàmics. I què fan? Doncs posen en pràctica els coneixements adquirits a la Universitat i apliquen determinades experiències a l'aula, a totes les etapes: des de nens d'Infantil fins a alumnes de Secundària. Què experimenten, amb la neuroeducació? Doncs, per exemple, que "el cervell és plàstic", que "les xarxes neuronals que no s'activen s'eliminen", o bé que "els neurotransmissor afecten el nostre estat anímic"... El resultat, segons la seva experiència, no pot ser més satisfactori.
Tot això ho han explicat l'Anna, la Clàudia, l'Enric, l'Íngrid, la Maritxu, Marga i la Núria, integrants dels Neurodinàmics, relatant diverses experiències amb els nens, en el segon webinar marista, "Connexions neuronals i aprenentatge" del cicle que l'Equip d'Educació ha programat per a aquestes setmanes i que ha estat seguit en directe per prop de 90 persones.
A través de les experiències que ens han explicat els Neurodinàmics hem pogut captar la importància de la neurociència, que ens convida a buscar un aprenentatge basat en l'experiència i en les emocions. Per exemple, els nens aprenen a través dels jocs o de les experiències concretes perquè hi troben plaer o perquè experimenten sense saber que estan adquirint determinades habilitats.
Els Neurodinàmics ens han explicat que els seus objectius, des de l'inici, són:
- conèixer millor com funciona el cervell i saber com incidir-hi
- com millorar la xarxa neuronal
- com millorar la gestió emocional (lligat a l'aprenentatge dels alumnes)
En les seves intervencions han concretat alguns exemples de determinades experiències que han posat en pràctica amb alumnes de diferents etapes durant els últims tres anys, com ara activitats per treballar l'empatia, altres per saber que allò que diem o que fem té una repercussió en les persones que ens envolten, descobrir que tots tenim una càrrega genètica que es la nostra base i que ens ve donada en el moment de néixer, participació en tasques per estimular la mentalitat de creixement o l'aprenentatge a través de l'estimulació i la creativitat.
Com ha dit l'Íngrid en un moment de la seva intervenció, la gràcia de les activitats de neuroeducació és que tinguin una resposta emocional. Una resposta que es busca tant en els infants i joves com en les famílies, ja que l'escola organitza periòdicament activitats perquè els pares i mares puguin tenir moments de trobada amb els nens i amb educadors i educadores a través d'un treball sensorial, creant i experimentant. Un joc que permet fer descobertes i, com ha explicat la Marga, acaba creant una història entre pares i fills. Podeu accedir a més informació d'aquests "moments creatius en família" en aquest enllaç.
Els webinars maristes són iniciatives organitzades per als educadors i educadors de les escoles i les obres socials maristes per afavorir que professionals de diferents àmbits puguin conèixer més a fons l'acció educativa que els Maristes aportem a la societat. Amb tres objectius: sentir-nos comunitat marista, compartir l'experiència i l'expertesa, i assajar noves maneres de comunicar-nos. Dimecres dia 13, el proper: "Com responem al confinament des del lleure educatiu". La inscripció ja és oberta: inscriu-t'hi!